Loppan & Hermans blogg

Direktlänk till inlägg 10 oktober 2009

På läsares begäran.

Av Frida - 10 oktober 2009 16:55

Matte har fått lite frågor om hur det är att vara GD ägare så nu lämnar jag över tangenterna till henne.


Vad ska man säga om rasen Grand Danois. Jag har haft två stycken.

Agnes  

Våran älskade lilla stora tik Agnes som tyvärr fick sluta sina dagar på tok för tidigt. Hon var en otrolig familjehund som inte gillade främmande och var mycket vaktig. Hon gillade inte barn och nya människor så när vi själva skulle få barn funderade vi på hur det skulle bli med Agnes. Det tog 24 timmar innan hon accepterade sonen och efter det vek hon aldrig ifrån hans sida. Hon var mycket hängiven sin familj. Agnes fick en skada som valp och det är svårt att säga hur mycket det påverkade hennes personlighet. Agnes var svart och ur min personliga åsikt så tycker jag att de svarta grandisarna oftast är mer reserverade och lite svårare att komma in på livet. Men Hermans pappa var svart och han var hur öppen och god hjärtad som helst. Agnes var en stor tik, hon slut mätte på 85 cm i mankhöjd. Hon förstörde aldrig något utan fann sig i att få vara med. Agnes blev rasens första tik att bli Viltspårschampion.


Hermanligg

Så har vi Herman en stor blå hane som är korsad med känguru. Han mäter nu 95 i mankhöjd och väger ca 70 kg. Säg vad den mannen inte har gjort. Tror han är inne på sin 5te soffa just nu. Jag lovar att han inte bara har gnagt lite i ena hörnet. Han slaktar dom totalt. Hur många bäddar vet jag inte men han har lärt mig att dom har olika stoppning i olika färg och form fast dom ser likadana ut utanpå. Att stoppningen i en fäll fyller en hel bil, modell större. Han har lärt mig att frigolitkulor blir statiska och går inte att dammsuga upp, det blir stopp i röret. Men det var ju bara 100 liter, inte ens en hel sackosäck.

frigolit  

Herman är som Herman är. Han är otroligt lik sin far och det enda man ser är en stor kärlek. Herman älskar alla och tror att alla älskar honom. (vilket inte alla gör).


Grandisen tror inte att dom är så stora som dom är. Jag tycker att man ska tänka två gånger innan man skaffar hund oavsett ras. Finns tiden, orken för det blir många år med hund och det i alla väder. Men Grandisen tar lite mer plats, äter lite mer. Men ger så mycket mer.


Man får tänka på att för å få en lycklig Grandis så tycker jag att dom måste få sova i säng eller soffa, dom är inga golvhundar. Vi har försök att hundarna inte skulle få vara i soffan när vi bytte hem, men vi fick två osaliga andar som inte fick ro i sina nya mysiga bäddar, sen tyckte jag att jag missade så mycket mys tid med dom. Agnes låg alltid med huvudet i knät och Herman vill ligga tätt tryckt mot en med rumpan.


Dom äter en heldel vi räknar med ca 2 liter om dan det blir ca 2-3 15 kg säckar i månade och vi ger hundarna ett halv dyrt foder som kostar ca 400 kr säcken.  Nu är våran Herman mer än petig i maten vilket jag upplever att Grandisar kan vara, dom kan ha lite bekymmer med halsen. Herman äter inte vad som helst och vill helst att alla ska vara hemma och stå vid hans sida för att han ska få matro. Vi slänger ganska mycket av hans mat så då går pengarna rakt i sophinken.


Motions mässigt så ska man tänka på att inte övermotionera dom som valp och unghundar. Dom växer väldigt fort. Ca 2 kg och 2 cm i veckan som valpar. Agnes led av svår växtverk och pep sig igenom många nätter innan vi fick hjälp av en kunnig veterinär. Herman har inte kännt av växtverk alls trots att han är stor. Annars vill dom har samma motion och hjärngympa som alla hundar. En viss lydnad är ju bra för alla hundar. Grandisen är stor och vill den gå så gör den det. En liten hund orkar man hålla och kan accepteras "olydig" men en grandis som far runt är inte charmig. Man får förstå att grandisen inte alltid är välkommen hem till folk. Som ägare till en liten hund också så har jag av erfarenhet fått lämmna grandisrna hemma för folk tror dom ska svepa ner alla prydnadssaker med svansen. Det har aldrig hänt att någon av mina hundar gjort det men dom har däremot gått iväg med hela bord. 


En bra avlad grandis upplever jag inte som agressiv men visst finns det individer som är det men det finns det innom alla raser. Hunden blir ju också vad man gör den till.


Ska man köpa grandis så gör det genom en uppfödare som är med i Svenska grand danois klubben.

Jag vill varm rekomendera kennel Lloyd-Willner, Ingela och Benny dom ställer upp i alla väder och vilken tid som helst på dygnet. Jag passar på att TACKA så mycket för all hjälp.


Vi har haft två helt olika typer av Grandisar och en tik och en hane. Vi tycker det har varit lättast med hane men så är det ju Herman. Han är speciell med sin vinögdablick och sitt stora leende när han kommer dundrandes emot en.

herman    


 
 
Ingen bild

Maria

13 oktober 2009 15:34

Hejsan!
har oxå en grandis från lloyd willner, en blå tik bara 8 mån... än så länge! såg din fråga du fått om hur det va att vara grandis ägare... vill bara tillägga att det funkar kanon bra att ha dom i lägenhet oxå... man får nog bara tänka på att spendera lite mer tid ute ibland.. så dom får leka av sig lite!!

dreglet ingår.. man är ren i några minuter... men klart värt det!

kanon bra blogg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida - 30 juli 2010 12:40

Stövlarna tas fram. Påsar packas. Prinsar och prinsessor spänns fast.   Nu ska tvåbeningarna lämna slottet igen. Å tänk jag fick åka med. Lopphunden som har ont i benet får stanna hemma. Prinsessan lämnas av hos farmor och sen fortsatte färde...

Av Frida - 28 juli 2010 10:35

Snacka om att det var evighetersen som det skervs något i den här bloggen.   Men här har det varit fullt upp med det mesta.   Allt är som vanligt, det tränas, promeneras och tillbringas tid i soffan eller på en filt ute i skuggan.   Det d...

Av Frida - 19 mars 2010 09:57


Just nu har vi fullt upp med livet.   Snön smälter, fåglarna kvittrar och det är full fart.   Matte har funderingar på å lägga ner allt vad bloggande heter. men vi får se hur det blir.   Nu drar Matte med Prinsar och prinsessor till fjäll...

Av Frida - 20 februari 2010 14:49

        Vi ska vara hemma idag.

Av Frida - 17 februari 2010 11:34

Nu var det länge sedan det knapprades något i den här bloggen. Kanske dax att lägga ner.   Torsten- Världens bästa brorsa har tyvärr flyttat. Han tog sitt pick och pack å drog till Åkersberga, hem till Greta. Han lämnade ett stort hål efte...

Skapa flashcards