Loppan & Hermans blogg

Senaste inläggen

Av Frida - 10 oktober 2009 16:55

Matte har fått lite frågor om hur det är att vara GD ägare så nu lämnar jag över tangenterna till henne.


Vad ska man säga om rasen Grand Danois. Jag har haft två stycken.

Agnes  

Våran älskade lilla stora tik Agnes som tyvärr fick sluta sina dagar på tok för tidigt. Hon var en otrolig familjehund som inte gillade främmande och var mycket vaktig. Hon gillade inte barn och nya människor så när vi själva skulle få barn funderade vi på hur det skulle bli med Agnes. Det tog 24 timmar innan hon accepterade sonen och efter det vek hon aldrig ifrån hans sida. Hon var mycket hängiven sin familj. Agnes fick en skada som valp och det är svårt att säga hur mycket det påverkade hennes personlighet. Agnes var svart och ur min personliga åsikt så tycker jag att de svarta grandisarna oftast är mer reserverade och lite svårare att komma in på livet. Men Hermans pappa var svart och han var hur öppen och god hjärtad som helst. Agnes var en stor tik, hon slut mätte på 85 cm i mankhöjd. Hon förstörde aldrig något utan fann sig i att få vara med. Agnes blev rasens första tik att bli Viltspårschampion.


Hermanligg

Så har vi Herman en stor blå hane som är korsad med känguru. Han mäter nu 95 i mankhöjd och väger ca 70 kg. Säg vad den mannen inte har gjort. Tror han är inne på sin 5te soffa just nu. Jag lovar att han inte bara har gnagt lite i ena hörnet. Han slaktar dom totalt. Hur många bäddar vet jag inte men han har lärt mig att dom har olika stoppning i olika färg och form fast dom ser likadana ut utanpå. Att stoppningen i en fäll fyller en hel bil, modell större. Han har lärt mig att frigolitkulor blir statiska och går inte att dammsuga upp, det blir stopp i röret. Men det var ju bara 100 liter, inte ens en hel sackosäck.

frigolit  

Herman är som Herman är. Han är otroligt lik sin far och det enda man ser är en stor kärlek. Herman älskar alla och tror att alla älskar honom. (vilket inte alla gör).


Grandisen tror inte att dom är så stora som dom är. Jag tycker att man ska tänka två gånger innan man skaffar hund oavsett ras. Finns tiden, orken för det blir många år med hund och det i alla väder. Men Grandisen tar lite mer plats, äter lite mer. Men ger så mycket mer.


Man får tänka på att för å få en lycklig Grandis så tycker jag att dom måste få sova i säng eller soffa, dom är inga golvhundar. Vi har försök att hundarna inte skulle få vara i soffan när vi bytte hem, men vi fick två osaliga andar som inte fick ro i sina nya mysiga bäddar, sen tyckte jag att jag missade så mycket mys tid med dom. Agnes låg alltid med huvudet i knät och Herman vill ligga tätt tryckt mot en med rumpan.


Dom äter en heldel vi räknar med ca 2 liter om dan det blir ca 2-3 15 kg säckar i månade och vi ger hundarna ett halv dyrt foder som kostar ca 400 kr säcken.  Nu är våran Herman mer än petig i maten vilket jag upplever att Grandisar kan vara, dom kan ha lite bekymmer med halsen. Herman äter inte vad som helst och vill helst att alla ska vara hemma och stå vid hans sida för att han ska få matro. Vi slänger ganska mycket av hans mat så då går pengarna rakt i sophinken.


Motions mässigt så ska man tänka på att inte övermotionera dom som valp och unghundar. Dom växer väldigt fort. Ca 2 kg och 2 cm i veckan som valpar. Agnes led av svår växtverk och pep sig igenom många nätter innan vi fick hjälp av en kunnig veterinär. Herman har inte kännt av växtverk alls trots att han är stor. Annars vill dom har samma motion och hjärngympa som alla hundar. En viss lydnad är ju bra för alla hundar. Grandisen är stor och vill den gå så gör den det. En liten hund orkar man hålla och kan accepteras "olydig" men en grandis som far runt är inte charmig. Man får förstå att grandisen inte alltid är välkommen hem till folk. Som ägare till en liten hund också så har jag av erfarenhet fått lämmna grandisrna hemma för folk tror dom ska svepa ner alla prydnadssaker med svansen. Det har aldrig hänt att någon av mina hundar gjort det men dom har däremot gått iväg med hela bord. 


En bra avlad grandis upplever jag inte som agressiv men visst finns det individer som är det men det finns det innom alla raser. Hunden blir ju också vad man gör den till.


Ska man köpa grandis så gör det genom en uppfödare som är med i Svenska grand danois klubben.

Jag vill varm rekomendera kennel Lloyd-Willner, Ingela och Benny dom ställer upp i alla väder och vilken tid som helst på dygnet. Jag passar på att TACKA så mycket för all hjälp.


Vi har haft två helt olika typer av Grandisar och en tik och en hane. Vi tycker det har varit lättast med hane men så är det ju Herman. Han är speciell med sin vinögdablick och sitt stora leende när han kommer dundrandes emot en.

herman    


ANNONS
Av Frida - 10 oktober 2009 16:47

Här händer som vanligt så mycket så vi inte hinner med att blogga. Vi har haft kötthantering här i nån veckas tid och malt köttfärs till både två och fyrbenta. Jag och Lopphunden har fått var sitt bogblad att tugga på.


Har haft ett fasligt jobb med att hålla älgarna från äppleträden i trädgården.


Katter som måste hållas borta för å inte tala om alla rådjur som ska vaktas och skällas på.


Igår gick Matte in till Grannarna en sväng. Tanken var att jag skulle få följa med men jag var upptagen med annat när Matte gick.

Matte lämnade grindarna öppna och gick. Men tänka sig jag stannade innanför fast det åkte bilar förbi. Matte blev så snopen att jag fick godis av henne när hon kom hem.

Vi tränar ju hårt på att man inte får gå ut genom grinden utan ett varegod, så det kan jag.Tungan uteANNONS
Av Frida - 24 september 2009 10:31

Ni som kollat i bloggen förut vet ju att matte tränar ställande på mördarsnigel med mig.


Det går riktigt bra i träningen. Jag har inte lyckats hitta en enda än. Duktiga mig.

Matte och Prinsen går där och spanar för fullt med tången i högsta hugg. Å hittar dom en då är det rakt ner i dunkenmed den.


Nu ska jag öva på läggand i soffa.

Av Frida - 24 september 2009 10:24

Då får vi ställa in den vanliga motionen av apostlahästarn och ta en spring som ni vill tur på Sanden.

  

Ganska kul hade vi. Matte kom hostandes efter i sakta mak.

Prinsessan satt i bilen och sov medans vi vandrade runt och kissade överallt.

Tills det kom en annan hund och Matte tog mig i nackskinnet och puttade in mig i bilen.

Av Frida - 24 september 2009 10:21

  

När jag Herman Hedning inledde min freestyle karriär.

Matte skrattar och tänker på alla tokigheter som vi hittade på.

Men kul hade vi.Tungan ute

Av Frida - 24 september 2009 10:17


  

Vi saknar dig AGNES så in i bomben.

Prinsen pratar om dig nästan varje dag.

Trots att det är snart ett år sedan du vandrade till Nangiala så rinner trårarna när vi tänker på dig.

Vi vet att du har det bättre på andra sidan men du fattas oss.Gråter

Av Frida - 18 september 2009 20:34

Skrämde slag på grannen häromdagen.

Till saken hör det att hon är lite rädd för mig sen innan. ( för att jag är stor, dom har egen hund)


Hon skulle hämta lite vatten hos oss för hon hade tappat bort sitt.

-ingen fara sa H Vovvarna är instängda. ( trodde dom ja )

Hedningen fick syn på en inkräktare ( Katt ) ute på gärdet och flög över grinden och ut genom dörren i ett huj.

Grannen kastade sig åt sidan och lyckades i sista sekunden undkomma en totat frontalkrock.


Matte och H tog fram arga rösten och Lilla jag Hedningen placerades åter bakom lås och bom.

Av Frida - 18 september 2009 20:25

Undrar lite vart alla inläggen i Sptember tagit vägen???????


Dom kanske aldrig skrevs.Tungan ute


Här är det i alla fall fullt upp. Travas och spåras så gott vi hinner med.

Matte har ju tänkt att jag ska hinna bli svamp innan vinter kommer men nu säger hon att det ligger långt bort.

Jag fattar som vanligt ingenting.

Matte säger att jag spårar för fort, men det är ju så kul.


Vi promenerar endel och så ska vi ta en sväng med cykeln.


Prinsen sköter sig hyfsat, bara ett och annat besök på akuten. Prinsessan växer och frodas. Fast jag tycker nog hon låter en del.

Matte skäller på mig när jag slickar på henne när hon precis har somnat, men hon är ju så snuttig.


Lopphunden får sig en omgång med vattensprutan ibland när hon skäller på allt och inget.Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se